De strijd in Syrië gaat onverminderd door. Toch kunnen we voorzichtig spreken dat er een kentering op gang gekomen is. De opmars van de Islamitische Staat (I.S.) is tot staan gebracht en de bombardementen worden steeds intensiever op I.S.
Daarnaast is Rusland onder leiding van Putin nadrukkelijk in beeld gekomen. Rusland is bezig met een indrukwekkende opbouw van hun wapenarsenaal bij de havenstad Latakia. Dit wordt internationaal toegestaan omdat Rusland samen met de rest van de wereld strijdt tegen I.S.
En Rusland slaagt erin via een duidelijke strategie, die bij de Amerikanen ontbreekt, om successen te boeken. Naast de Russen strijden ook elitetroepen van Iran mee, die hetzelfde doel hebben, namelijk Assad in het zadel houden en de afvallige Soennieten van I.S. te verslaan.
Intussen speelde Turkije een zeer dubieuze rol. Zij verleenden onderdak aan de strijders van I.S., omdat zij hierin een mogelijk zien om de Koerden te verslaan, of in ieder geval te verzwakken.
Met het vliegtuigincident kortgeleden, waarbij Turkije een vliegtuig van Rusland boven haar grondgebied neerschoot in het achterhoofd wordt de situatie steeds grimmiger. Erdogan kwam niet verder dan te zeggen dat het neerhalen van het vliegtuig hen erg heeft aangegrepen.
Putin nam daar geen genoegen mee en vindt nog steeds dat het neerhalen van het vliegtuig een steek in de rug van Rusland is.
Nu zijn de Russen echte schakers en ze doen hun zetten zeer weloverwogen.
Ze kijken elke keer tot hoever ze kunnen gaan en net zoals in Oekraïne blijkt dat er weinig verzet tegen Rusland is.
Nu Rusland dus in Syrië bezig is een sterke opbouw van hun leger te bewerkstelligen is de vraag: wat is de strategie van de Russen?
In eerste instantie zal het duidelijk zijn dat ze I.S. willen verslaan en Assad in het zadel willen houden. Op de achtergrond is de situatie echter veel gevaarlijker. Stel dat de Russische opzet slaagt en I.S. wordt zowel in Syrië als in Irak totaal verslagen. Dan is de kracht van de Soennieten gebroken, maar de veel gevaarlijkere macht van de Sjiieten alleen maar versterkt. De as tussen Rusland en Iran wordt dan in het Midden Oosten zeer dominant. Wat doet Amerika. Wat kan Amerika nog doen? Wat wil Amerika nog doen?
Putin zal doorgaan met het testen van de bereidheid van Amerika om op te treden. Doet Amerika niets en doet Europa niets, dan valt te vrezen dat het Midden Oosten ten prooi valt aan de as Rusland en Iran.
Niet allen een grootmacht in militaire zin , maar ook landen die de olie en gasmarkt kunnen domineren. Saoedi Arabië zal dit alles met lede ogen aanzien en kunnen zij nog langer rekenen om Amerika?
Maar het meest gevaarlijk wordt het voor Israël. Als Rusland verder gaat met het opbouwen van hun militaire kracht in Syrië en daarbij de dreiging vanuit Iran met kernkoppen lijkt het bijna een onmogelijkheid voor Israël om nog te overleven. Het scenario wat in Ezechiël 38 en 39 wordt beschreven wordt komt steeds dichterbij. De contouren worden al zichtbaar.
Geef je opmerking