Waakzaam


Waar de focus van de wereld op ligt zien we in de voorzegging van Jezus dat de wereld voor Zijn komst naar de aarde overeenkomsten vertoont met de wereld zoals die was in de dagen van Noach en in de dagen van Lot. De evangelist Lukas schrijft daar het volgende over: “ En zoals het gebeurde in de dagen van Noach, zo zal het ook zijn in de dagen van de Zoon des mensen. Zij aten, zij dronken, zij namen ten huwelijk en zij werden ten huwelijk gegeven tot op de dag waarop Noach de ark binnenging en de zondvloed kwam en hen allen om deed komen. Op dezelfde manier ook, zoals het gebeurde in de dagen van Lot: zij aten, zij dronken, zij kochten, zij verkochten, zij plantten, zij bouwden. ( Lukas 17: 26-28) Als Jezus terugkomt, zal het op aarde zo zijn als in de dagen van Noach. Die tijd werd gekenmerkt door de volgende zaken: “zij aten, zij dronken, zij namen ten huwelijk en zij werden ten huwelijk gegeven.” Ze hadden, ondanks de indringende preken van Noach, geen besef van het onheil dat ze zou treffen. Precies een week voordat de zondvloed kwam ging Noach en zijn vrouw en drie zoons met hun vrouwen in de ark.(Gen.7:1-5). Het gewone leven op aarde ging gewoon door, totdat de zondvloed kwam en toen was het te laat, behalve voor hen die in de ark zaten.

Waakzaam

Waakzaam

“Wees dus waakzaam, want jullie weten niet op welke dag en op welk tijdstip hij komt.”(Matth.24:42)

• Koninkrijk van God is onzichtbaar
• Niet laten inbreken in uw levenshuis
• Het beeld van de dief
• Nuchter zijn
• Verlangen naar de bruidegom
• De vijgenboom en de andere bomen

 

 

Ik heb me altijd afgevraagd waarom we waakzaam moeten zijn? Maakt dat enig verschil? In dit hoofdstuk gaan we daar nader op in, omdat dit alles te maken heeft met ons onderwerp. In dit boek willen we immers nagaan wat Jezus bedoelde met de uitspraak: ‘Als Ik terugkom zal Ik dan nog geloof vinden op aarde?’
Voorafgaand aan de gelijkenis van de onrechtvaardige rechter zegt Jezus: ‘Wees dus waakzaam, want jullie weten niet op welke dag jullie Heer komt.’
We gaan daarom nu kijken wat Jezus zei voorafgaand aan de gelijkenis. Hij antwoordt eerst op een vraag van de Farizeeën. Hij zegt dat het koninkrijk niet op waarneembare wijze plaats vindt. Vervolgens gaat Hij de discipelen uitleggen wat er in toekomende dagen zal gebeuren.
“En toen Hem door de Farizeeën gevraagd werd, wanneer het Koninkrijk van God zou komen, antwoordde Hij hun en zei: Het Koninkrijk van God komt niet op waarneembare wijze. En men zal niet zeggen: Zie hier of zie daar, want, zie, het Koninkrijk van God is binnen in u.”(Luk.17:20,21)

De Zoon van God komt terug

Bij het bidden in de eindtijd hoort een leven dat diep verbonden is met Jezus, de Rechtvaardige. Zó kunnen we bidden naar Zijn wil. God zelf zal ons ook de gedachten en de woorden geven om te bidden naar Zijn wil. Dit vereist van ons twee dingen:
1. geloof in Zijn macht
2. geloofsactiviteit.
We gaan zoeken en kloppen! Passiviteit is er niet bij. Niet stil in een hoekje gaan zitten, maar onze stem voor de gerechtigheid laten horen. En bij dit alles hoort vanzelfsprekend een leven dat rechtvaardigheid uitstraalt. We gaan bidden en smeken om vervuld te worden met de kennis van Zijn wil. We gaan smeken om wijsheid en geestelijk inzicht. En we willen volharden in ons geloof en in die volharding zullen we onze blijdschap vinden.
“ Daarom houden ook wij niet op, vanaf de dag dat wij het gehoord hebben, voor u te bidden en te smeken dat u vervuld mag worden met de kennis van Zijn wil, in alle wijsheid en geestelijk inzicht, zodat u wandelt op een wijze de Heere waardig, Hem in alles behaagt, in elk goed werk vrucht draagt en groeit in de kennis van God, terwijl u met alle kracht bekrachtigd wordt, overeenkomstig de sterkte van Zijn heerlijkheid, om met blijdschap in alles te volharden en geduld te oefenen. Daarbij danken wij de Vader, Die ons bekwaam heeft gemaakt om deel te hebben aan de erfenis van de heiligen in het licht. Hij heeft ons getrokken uit de macht van de duisternis en overgezet in het Koninkrijk van de Zoon van Zijn liefde. In Hem hebben wij de verlossing, door Zijn bloed, namelijk de vergeving van de zonden.”(Kol.1:9)

De Zoon van God komt terug

Bidden in de eindtijd

“En Hij sprak ook een gelijkenis tot hen met het oog daarop dat men altijd moet bidden en niet de moed verliezen.” ( Luk.18:1)

• Bidden in een chaotische wereld
• Noodzaak om te bidden
• Bidden in een diepe verbondenheid met Jezus
• Volhouden
In hoofstuk twee letten we op de noodzaak om te bidden en niet te verslappen, en dat vooral toegespitst naar de periode van de grote verdrukking.

 

In de tijd die eraan komt gaat het erom spannen. De gemeente van Jezus zal het nog moeilijk gaan krijgen. Later in dit boek zullen we het hebben over de tijd die zó erg zal zijn dat het ons voorstellingsvermogen te boven gaat. Het wordt de tijd van de grote verdrukking genoemd. Jezus zegt van die tijd: ’als die tijd niet zou worden ingekort zou geen mens behouden worden.’ Grote gebeurtenissen werpen hun schaduwen vooruit en vandaag de dag zien we al de tekenen dat die tijd snel nadert. De kerk wordt in grote delen van de wereld vervolgd. In het Midden Oosten zijn christenen hun leven niet zeker en moeten meestal vluchten. Volg het nieuws maar en ervaar hoe ernstig de situatie van christenen in de wereld is geworden. Voor het volk Israël wordt de situatie ook steeds dreigender. Diep donkere wolken pakken samen en spoedig zal de wereld exploderen.

Zoon van God

In mijn nieuwste boek : De Zoon van God komt terug gaan we nadenken over de vraag die Jezus stelt aan het einde van de gelijkenis die gaat over de onrechtvaardige rechter en de vasthoudende weduwe. De gelijkenis ziet profetisch op de tijd die spoedig aanbreekt. Een tijd waarin rechters niet uit zijn op recht, waarin “weduwen” weerloos lijken te zijn in de maatschappij.
Wanneer Jezus, de Zoon van God terugkomt, zal Hij dan nog geloof vinden? Het is een vraag die vele christenen bezig houdt. Wat mogen wij verwachten van de toekomst? Komt er een grote afval en blijven er nog maar weinige gelovigen over? Gaat het van kwaad tot erger? Lees de krantenberichten van elke dag maar en je zou tot die conclusie kunnen komen. In dit boek wil ik nagaan wat Jezus precies bedoelde met zijn vraag: ‘Als Ik terugkom , zal Ik dan nog geloof vinden op aarde’? Om die vraag in een breed kader te plaatsen zullen we in dit boek ook profetieën over de eindtijd nader bestuderen. We gaan een reis door toekomstige gebeurtenissen maken en trachten hierdoor een beeld te schetsen welke periode Jezus bedoelde.
Aangezien de vraag van Jezus doelt op Zijn terugkomst zal er in dit boek ook aandacht zijn voor de oproep van Jezus om toch vooral waakzaam te zijn. Jezus waarschuwt ons voor een tijd die Hij “ de grote verdrukking ” noemt ‘, zoals we dit lezen In Mattheüs: “Want dan zal er een grote verdrukking zijn, zoals er niet geweest is vanaf het begin van de wereld, tot nu toe, en zoals er ook nooit meer zijn zal.”(Matth.24: 21)
Omdat in de kerken weinig aandacht is voor de eindtijd zullen sommige lezers wellicht moeite hebben alles makkelijk te volgen. Ik zal mijn best doen alles zo overzichtelijk mogelijk te beschrijven.
Ik ben de overtuiging toegedaan dat men de profetieën zoveel mogelijk letterlijk moet nemen ( zie hfdst.5) als zijnde een concrete vooruitblik op wat er gaat komen, met daarin meegewogen dat in de profetie een diepe geestelijke betekenis schuil gaat. Profetieën zijn Gods gedachten over toekomstige gebeurtenissen die Hij vaak door een profeet aan ons laat toekomen.
Ik verwacht dat er een zéér donkere periode in de wereldgeschiedenis staat aan te komen die zijn weerga niet kent. Ik verwacht ook dat de gemeente die uitziet naar de komst van Jezus die periode niet zal hoeven mee te maken, maar zal worden opgenomen naar de hemel om voor altijd met Jezus te zijn.
Ik wens de lezer veel wijsheid en inzicht toe bij het lezen en verwerken van dit boek over de vraag of Jezus bij Zijn terugkomst geloof zal vinden op aarde. Ik hoop dat mijn boek aanleiding voor u zal zijn de profetieën te gaan bestuderen, want we naderen met rasse schreden de komst van onze Heiland.

De Zoon van God komt terug

In het zojuist verschenen boek: De Zoon van God komt terug vindt u veel informatie over de tijd waarin we leven!

Verkrijgbaar in de betere boekhandel en bij de uitgever Het Zoeklicht, tel.nr. 0343-413300