Psalm 33: De aarde is vol van Zijn goedheid

De Schepper en Zijn schepping
Elke keer weer worden we gewezen op de trouw van God en dat de woorden die Hij spreekt waar zijn. Waar wij zo vaak minder trouw zijn, is de trouw van God volledig. Nooit faalt Zijn trouw. Als we met deze ogen leren kijken naar God, dan zien we dat de aarde vol is van Zijn goedheid. Dat David niet alleen kijkt naar zijn eigen land Israël maar naar de hele wereld, laat zien dat God goed is voor allen.
Terwijl alle volken Zijn eigendom zijn en Zijn goedheid over allen is, is het bijzonder dat God het volk Israël zo liefheeft.
Waar ter wereld heeft Jahweh zoveel wonderen gedaan als aan Zijn volk dat Hij noemt: “Mijn volk Israël”? Ook hiervan belijden we dat het Woord van God waarachtig is. Het is heel belangrijk te geloven dat al Zijn werk waarachtig is, omdat de keuzes van de HEERE lang niet altijd bij ons in goede aarde vallen.
“Door het Woord van de HEERE is de hemel gemaakt, door de Geest van Zijn mond heel hun legermacht.”
Het Woord, dat waarachtig is, heeft de hemel gemaakt. Met hemel wordt hier het firmament bedoeld, zoals ook in het scheppingsverhaal in Genesis. Op de vierde dag worden hemellichamen geschapen, ook weer door het spreken van het Woord.
Jesaja over de schepping
In het boek Jesaja staan mooie gedeelten over de schepping.
We halen enkele gedeelten hiervan aan. “Wie heeft de wateren met de holte van zijn hand opgemeten, of van de hemel met een span de maat genomen, of het stof van de aarde met een maatbeker gevat, of de bergen gewogen in een waag, of de heuvels op een weegschaal? Wie heeft de Geest van de HEERE gepeild en wie heeft Hem als Zijn raadsman onderwezen? Met wie heeft Hij beraadslaagd dat hij Hem inzicht zou geven, Hem het pad van het recht zou leren, Hem kennis bij zou brengen of Hem de weg van veel verstand zou doen kennen?
Zie, de volken worden beschouwd als een druppel aan een emmer, als een stofje op de weegschaal.” (Jes.40: 12-15)
“Met wie zou u God willen vergelijken, of welke vergelijking zou u op Hem willen toepassen? Met wie zou u Mij willen vergelijken, of aan wie ben Ik gelijk? zegt de Heilige.
Sla uw ogen op naar omhoog, en zie Wie deze dingen geschapen heeft; Hij is het Die hun leger voltallig tevoorschijn brengt, ze alle bij name roept door Zijn grote vermogen en Zijn sterke kracht; er ontbreekt er niet één.” (Jes.40: 25,26)
We leren uit de aangehaalde Bijbelgedeelten, dat God de soevereine Schepper is, die spreekt en het is er, die onvergelijkbaar is, die werkelijk alles wat er geschapen is heeft bepaald. Ja, met wijsheid en inzicht heeft Hij alles gemaakt, niemand is Hem tot raadsman geweest. Zijn verstand is niet te doorgronden, Hij wordt nooit moe, ziet alles, weet alles, kent alles. Alle sterren zijn door Hem gemaakt en worden bij name geroepen door de grootheid van Zijn sterkte. Doordat Hij geweldig van kracht is. We zien in de psalm een prachtige verbinding tussen de rechtvaardigheid en de goedheid van de HEERE en de schepping. De schepping getuigt van Zijn goedheid!

Psalm 32 : Zalig als je zonden zijn vergeven

“Een onderwijzing van David. Welzalig is hij van wie de overtreding vergeven, van wie de zonde bedekt is.
Welzalig de mens wie de HEERE de ongerechtigheid niet toerekent, en in wiens geest geen bedrog is. Toen ik zweeg, teerden mijn beenderen weg, onder mijn jammerklachten, de hele dag. Want dag en nacht drukte Uw hand zwaar op mij, mijn levensvocht veranderde in een zomerse droogte. Sela
Mijn zonde maakte ik U bekend, mijn ongerechtigheid bedekte ik niet. Ik zei: Ik zal mijn overtredingen belijden voor de HEERE. En Ú vergaf mijn ongerechtigheid, mijn zonde. Sela
Daarom zal iedere heilige tot U bidden ten tijde dat U Zich laat vinden. Voorzeker, een overstroming van machtige wateren zal hem niet bereiken.
U bent mijn schuilplaats, U beschermt mij voor benauwdheid, U omringt mij met vrolijke gezangen van bevrijding. Sela
Ik onderwijs u en leer u de weg die u moet gaan; ik geef raad, mijn oog is op u. Wees niet als een paard, als een muildier, dat geen verstand heeft. Zijn bek houdt men in toom met bit en toom; dan kan hij u niet te na komen. De goddeloze heeft veel smarten, maar wie op de HEERE vertrouwt, hem zal de goedertierenheid omringen.
Verblijd u in de HEERE en verheug u, rechtvaardigen, zing vrolijk, alle oprechten van hart!”
Bevrijdende zegen na verootmoediging
We zien de bevrijdende zegen wanneer een mens zijn zonde belijdt en zich verootmoedigt voor de levende God. We beginnen met zaligsprekingen en dit sluit aan bij Psalm 1 en in het Nieuwe Testament bij de rede op de berg der zaligsprekingen. Het is een psalm van bevrijding en aanmoediging om het voorbeeld van David te volgen. In het Nieuwe Testament sluit de apostel Johannes zich aan bij de woorden van deze psalm:  “Indien wij onze zonden belijden, Hij is getrouw en rechtvaardig om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid.” (1 Joh. 1: 9 NBG51)
De apostel Paulus laat in de Romeinenbrief zien dat in deze psalm de gerechtigheid van God aan de mens wordt toegerekend op grond van geloof en niet op grond van werken. Een aantal belangrijke principes worden behandeld. Het is van essentieel belang onze zonden voor de Almachtige te belijden. Je hart moet oprecht zijn, je moet menen wat je zegt. Er moet vertrouwen zijn dat God je vergeeft, ja van harte vergeeft. Je moet niet eigenwijs zijn, maar je leven in Gods hand leggen. Wie op de HEERE vertrouwt omringt Hij met goedertierenheid.

Volkomen toegewijd “Heilig is de HEERE.”

Volkomen toegewijd

menora

Volkomen toegewijd

Toen mijn vrouw en ik op vakantie waren in Israël hebben we o.a. gelogeerd bij vrienden van ons. Albert is een groot kenner van het Hebreeuws en preekt daar ook in het Hebreeuws. Hij vroeg aan me: weet jij wat heilig betekend? Ik probeerde iets in de trant van: ‘volkomen van het kwaad afgezonderd.’ Maar dat was niet het goede antwoord.
‘ Heilig, zei hij, ‘is het volkomen toegewijd zijn. Je mag het als een huwelijk zien, waarin de man volkomen is toegewijd aan zijn vrouw.’ God is een heilig God, die volkomen is toegewijd aan Zijn eigenschappen, zoals trouw en goedheid liefde en zachtmoedigheid. Hij is volkomen toegewijd aan ons. Hij heeft een plan met ons voor ons leven en aan dat plan is Hij ook volkomen toegewijd. En dat is een geweldige bemoediging. Maar moet ik dan ook heilig zijn? Jazeker! God zegt: “Weest heilig, want Ik ben heilig.”(Lev.11:45) Wij moeten God volkomen zijn toegewijd en ook elkaar volkomen zijn toegewijd. En opeens moet ik denken aan Psalm 133 waar ik de hogepriester Aäron voor me zie, die op zijn borstschild de namen van de stammen van Israël op zijn hart draagt. Daar druppelt de kostelijke olie neer, de heilige olie van de Heilige God. En naarmate ik langer kijk zie ik de gestalte van Aäron vervagen en veranderen in het beeld van de Messias, de Hogepriester naar de ordening van Melchizedek.(Hebr.7) Hij is de Koning van Sion die met ons meeloopt in ons leven en die ons volkomen is toegewijd.