Psalm 3: Loslaten

Laat de dingen los

“ Ik lag neer en sliep, ik ontwaakte, want de HEERE ondersteunde mij.”

 

Laat los en u zult losgelaten worden, zegt de Here Jezus in het evangelie.

Hier zien we dat David dat toepast. En wat een uitwerking! David kan rustig gaan liggen en slapen. Toen hij wakker werd voelde hij zich als herboren. Want de Here heeft David onder Zijn hoede. De goede Herder, die zorgt!

 

We zien hier voor ons zelf, bij alle problemen die we kunnen tegenkomen, en waar we slapeloze nachten van kunnen hebben, wat de remedie is: Leg al je zorgen op Hem, want Hij zorgt voor U. Die les is eenvoudig, gewoon doen!

 

Slapen

Ik lag neer en sliep. Doet U het niet denken aan de geschiedenis van de storm op het meer van Galilea?

 

“En toen Hij aan boord van het schip gegaan was, volgden Zijn discipelen Hem. En zie, er ontstond een grote onstuimigheid in de zee, zodat het schip door de golven bedekt werd; maar Hij sliep. En Zijn discipelen kwamen bij Hem, wekten Hem en zeiden: ‘Heere, red ons, wij vergaan!’ En Hij zei tegen hen: ‘Waarom bent u angstig, kleingelovigen?’ Toen stond Hij op en bestrafte de winden en de zee, en er kwam een grote stilte. De mensen verwonderden zich en zeiden: ‘Wat voor Iemand is Dit, dat zelfs de winden en de zee Hem gehoorzaam zijn’” (Mattheus 8:23-27)

Psalm 2: Waarom woeden de volken?

Uit het feit dat psalm 2 maar liefst 15 keer wordt geciteerd in het nieuwe testament kunnen we zonder meer concluderen, dat deze psalm erg belangrijk is.
De psalm laat ons zien hoe God denkt over het voornemen van de volken, wat de motieven zijn van die volken en hoe belachelijk hun voornemen is.
De psalm laat ook duidelijk zien dat God koning is over Sion, het laat het plan zien van God om Zijn Zoon naar de aarde te sturen ter verlossing. Hij is de sleutel tot behoud. De volken worden opgeroepen Hem te volgen. De oproep is niet vrijblijvend, want zeer licht ontbrandt zijn toorn.
Maar voor de gelovigen is er de zalige hoop bij hem te schuilen.
De centrale boodschap is dat God regeert, Hij alleen.
Het Goddelijk waarom?
“Waarom woeden de heidenvolken en bedenken de volken wat zonder inhoud is?”
De psalm begint met een vraag: Waarom? Nu is het meestal zo, dat wij naar God toe beginnen met vragen te stellen. Waarom doet u dit, waarom doet u dat niet? Ziet U het wel? Hoort U het wel?
Maar hier zijn de rollen omgedraaid. God is koning, Hij stelt de vragen en niet andersom.
In eerste instantie Israël
Toen deze psalm werd gedicht, betrof de situatietekening allereerst Israël. Vers twee kan ook vertaald worden met: De koningen van het land. De gezalfde kan dan in eerste instantie betrekking hebben op David, de gezalfde van de HEERE.
En verder in de geschiedenis kunnen we herhalingen zien, bij latere koningen, die godvrezend waren, en vervolgens belaagd werden door vijanden.
Maar uiteindelijk gaat het om de Gezalfde met een hoofdletter, de Messias, de beloofde Zoon van Israël, de Koning van Israël, de Zoon van God.

Psalm 1: De weg met en zonder Jezus

Psalm 1   De weg met Jezus en de weg zonder Jezus
 “Welzalig de man die niet wandelt in de raad van de goddelozen,
die niet staat op de weg van de zondaars, die niet zit op de zetel van de spotters,  maar die zijn vreugde vindt in de wet van de HEERE en Zijn wet dag en nacht overdenkt. Want hij zal zijn als een boom, geplant aan waterbeken, die zijn vrucht geeft op zijn tijd, waarvan het blad niet afvalt; al wat hij doet, zal goed gelukken.
 Maar zo zijn de goddelozen niet: die zijn juist als het kaf, dat de wind wegblaast. Daarom blijven de goddelozen niet staande in het gericht, de zondaars niet in de gemeenschap van de rechtvaardigen. Want de HEERE kent de weg van de rechtvaardigen, maar de weg van de goddelozen zal vergaan.”
Deze eerste psalm begint met een zaligspreking. Welzalig ben je als je niet bij de goddelozen, de zondaars en de spotters bent in te delen.
Roept dat bij U een gevoel van onbehagen op?
De psalmist wil juist laten zien hoe heilzaam Gods geboden zijn.
En hij wil ook aangeven, wat de diepere zin van het leven is.
We denken bij het woord welzalig bijna automatisch aan de zaligsprekingen van onze Heiland. Jezus begint daar  met dezelfde woorden: zalig, te feliciteren. Ik wil u in gedachten meenemen naar de berg waar Jezus die beroemde rede uitsprak, wat voor zowel gelovigen als ongelovigen een geweldige bron van inspiratie was en is.
“Toen Jezus de menigte zag, ging Hij de berg op, en nadat Hij was gaan zitten, kwamen Zijn discipelen bij Hem. En Hij opende Zijn mond en onderwees hen. Hij zei:
‘Zalig zijn de armen van geest, want van hen is het Koninkrijk der hemelen.
Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen vertroost worden.
Zalig zijn de zachtmoedigen, want zij zullen de aarde beërven.
Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden.
Zalig zijn de barmhartigen, want aan hen zal barmhartigheid bewezen worden.
Zalig zijn de reinen van hart, want zij zullen God zien.
Zalig zijn de vredestichters, want zij zullen Gods kinderen genoemd worden.
Zalig zijn zij die vervolgd worden om de gerechtigheid, want van hen is het Koninkrijk der hemelen.
Zalig bent u als men u smaadt en vervolgt, en door te liegen allerlei kwaad tegen u spreekt, omwille van Mij.
Verblijd en verheug u, want uw loon is groot in de hemelen, want zo hebben ze de profeten vervolgd die er vóór u geweest zijn.’” (Mattheus 5:1-12)

Mijn eerste blog

De wereld van vandaag

zaterdag 15 mei 2014: De NAVO vraagt aan de regeringen in de EU om wezenlijk na te denken over het percentage van de begroting die aan defensie wordt uitgegeven. terwijl Rusland de laatste jaren steeds meer uitgeeft aan defensie, laten de EU landen steeds dalende percentages zien.Gelukkig hebben we binnen de NAVO ook Amerika die een uiterst belangrijke bijdrage levert aan het op peil houden van de slagkracht van de NAVO. Anders konden de Russen hun power play ongestoord uitoefenen. De vraag wat onze vrijheid waard is wordt wel steeds indringender.En is een totaal verdeeld Europa wel bestand tegen de eensgezinde politiek van Rusland?